Hipospadyas

Hipospadyas nedir?
Doğumsal bir anromallik olan hipospadyas, idrar deliğinin olması gereken yerin daha altında bulunmasıdır. 

Hipospadyas nasıl oluşur?
Gebeliğin altınca haftasında salgılanmaya başlayan erkeklik hormonu ve bazı faktörler, mesaneden penis ucuna dek uzanan dış idrar yolunun (üretra) oluşmasını sağlar. Dış idrar yolu, başlangıçta üst tarafı açık bir kanal şeklindedir. Örtücü hücrelerin oluşmasıyla, kanal aşağıdan yukarıya doğru kapanır ve dış idrar yolu oluşur. Ardından penisin uç kısmında bulunan deri ileri doğru uzayarak sünnet derisini (prepisyum) oluşturur. Kanalın kapanmasının herhangi bir noktada duraklaması hipospadyas gelişimine neden olur. Bu hastalarda sünnet derisi ön tarafta gelişmez. İşte bu nedenle hipospadyaslı doğan çocuklar aynı zamanda “yarım sünnetli” olarak anılırlar.

Çocuklarda hidrosel

Hidrosel (su fıtığı) nedir?
Halk arasında su fıtığı olarak da bilinen hidrosel, aynen kasık fıtığında olduğu gibi, anne karnındayken kasık kanalı içine doğru balonlaşarak uzanan karın zarının (periton) kapanmamasına bağlı olarak oluşur. Balonlaşan karın zarının (processus vaginalis) giriş kısmı geniş ve buradan içeri doğru karın içi organlar (bağırsak, kız çocuklarda yumurtalık...) girecek olur ise kasık fıtığı oluşur. Eğer giriş kısmı dar ise, sadece karın içinde salgılanan sıvı girebilir. Bu durum da hidrosel olarak tanımlanır. Kasık fıtığı ve inmemiş testiste olduğu gibi, hidrosel de sağ tarafta sola göre daha sık olarak görülür. % 5-10 hastada ise iki tarafta birden olabilir.

Çocuklarda inmemiş testis

İnmemiş testis nedir?
Testisler anne karnındaki yaşamın 8. haftasında çocuğun da karnının içinde oluşurlar. Gebeliğin yedinci ayına dek karın içinde duran testisler, anne ve çocuktan gelen bazı hormon ve etmenlerin etkisiyle kasık kanalına girerek torbalara (skrotum) doğru olan göçlerine başlar. Zamanında doğmuş bir erkek bebekte, testisler torbaların arka duvarına yapışarak göçlerini tamamlamış olur. İşte, testislerin bu göç yolu üzerinde herhangi bir yerde duraklaması inmemiş testis olarak bilinir. İnmemiş testis, karın içinden torbaların girişine dek herhangi bir yerde bulunabilir. % 60 sağda, % 30 solda ve % 10 iki taraflıdır.

Çocuklarda kasık fıtığı

Kasık fıtığı nedir?
Kasık fıtığı, erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sık görülen kasık sorunlarından biridir. Kasık bölgesinde şişlik ile ortaya çıkan fıtık, anne karnındayken oluşan ve kasık kanalı içerisine doğru balonlaşan karın zarının (periton) kapanmamasına bağlı olarak oluşur. Balonlaşan karın zarı (processus vaginalis), fıtık kesesi olarak bilinir. Fıtık kesesi içine en sık olarak ince bağırsaklar girer. Kız çocuklarında ise bağırsaklardan sonra en sık olarak giren diğer organ yumurtalıktır.

Çocukluk çağı kasık fıtığı erişkin çağda görülenden farklıdır. Erişkinlerde; şişmanlık, ağır işlerde çalışma, yaşlılık gibi nedenlere bağlı olarak karın duvarında kasık kanalına doğru oluşan zayıflık ve yırtılmalar kasık fıtığının oluşmasına neden olur. Bu nedenle, çocukken kasık fıtığı nedeniyle ameliyat olan bir kişide erişkin yaşta, bu kez erişkin çağı kasık fıtığı ortaya çıkabilir.