Çocuklarda rektal polip

Rektal polip nedir?
Polipler, bağırsak duvarından kaynaklanan mantar şeklinde sapı olan yapılardır. Tüm mide-bağırsak sisteminde görülebilen polipler, çocuklarda en sık olarak kalın bağırsağın son kısmı olan ve anüsün hemen üzerinde yer alan rektumda saptanır. Çocuklarda görülen rektal kanamanın anal fissürden sonraki en önemli nedenidir. En sık olarak 2-6 yaş arasında görülür.


Rektal polibin bulguları nelerdir?
Başlıca bulgular şunlardır: Kanama, karın ağrısı ve dışkılama sırasında/sonrasında anüsten dışarı çıkan kitle. Kanama, aynen anal fissürde olduğu gibi açık renklidir. Ancak, farklı olarak dışkılama bittikten sonra da devam eder. Kan, tuvalet zeminine damlamış ya da çocuğun iç çamaşırına sürünmüş olarak saptanabilir. Kanama, dışkının polip yüzeyinde oluşturduğu zedelenmeye bağlı olarak oluşur.

Karın ağrısı genellikle çok sayıda polip olduğunda görülen bir bulgudur. Bağırsak hareketleri ve dışkının geçişi sırasında polip sapının gerilmesi ağrıya neden olur.

Ender olarak polip parlak ve yuvarlak bir kitle şeklinde anüsten dışarı doğru çıkabilir. Bu durum daha çok ıkınarak dışkılayan çocuklarda görülür ve hemoroid ile karıştırılır. Kural olarak, bazı özel durumlar dışında çocuklarda hemoroid görülmez.

Kimi zaman kanama çok fazla olur ve pıhtı şeklinde saptanır. Bu şekildeki kanamanın en önemli nedeni, polipin kopmuş olmasıdır. Bu durumda bağırsak duvarından kendiliğinden duran ve öncekilere göre daha fazla miktarda kanama görülür. Eğer bu şekilde bir öykü var ve kanama artık yinelemiyorsa, o zaman nedenini araştırmaya gerek yoktur.

Nasıl tanı konur?
Dışkıda kan görülmesi öyküsü ile gelen hastada eğer fiziksel incelemede anal fissür saptanmamışsa, o zaman olası bir rektal polip için gerekli inceleme yapılmalıdır. Bunun için ilk olarak anüsten parmakla muayene (rektal muayene/tuşe) yapılır. Eğer bu inceleme sırasında polip saptanırsa o zaman çıkarılması için gerekli tedavi planlanmalıdır. Yapılan incelemede polip saptanmamış ve kanamanın nedenini açıklanamıyorsa, o zaman endoskopik olarak tüm bağırsaklara bakılmalıdır (kolonoskopi).

Tedavide ne yapılır?
Rektal polip, tanı konduktan sonra çıkarılmalıdır. Bunun için öncelikle bağırsak ya içilen şuruplar ya da lavman yolu ile temizlenir. Yapılan incelemede parmak ile ulaşılabilecek uzaklıktaysa, o zaman polip kolaylıkla anüsten dışarı doğru doğurtularak çıkarılabilir. Eğer daha yukarıdaysa, endoskopi ile ulaşılarak çıkarılır. Polip sapı içerisinde besleyici damarı bulunduğundan, kanama kontrolü dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Çocukluk çağında saptanan rektal polipler erişkinlerde görülenlerden farklı mıdır?
Evet. Erişkinlerde genellikle çok sayıdadır ve yaş ilerledikçe kötü huylu (malign) olma olasılığı artar. Çocuklarda saptanan polip, juvenil rektal polip olarak isimlendirilir. Büyük çoğunlukla bir tanedir ve kötü huylu olma olasılığı yoktur. Ancak, eğer sayı birden fazla ise ya da bağırsağın diğer yerlerinde de polip varsa, o zaman mutlaka kolonoskopi yapılmalı ve çıkarılan her polip mikroskop altında incelenmelidir. Rektum içerisinde çok sayıdaysa ya da bağırsağın diğer kısımlarında da varsa, o zaman çıkarılarak incelenmelidir. Bu durumda bazı sendromlar söz konusu olabilir.

Sağlıklı günler dileklerimle.

Prof. Dr. İrfan Serdar ARDA
Çocuk Cerrahisi Uzmanı

driserdararda@gmail.com
http://driserdararda.com
https://www.facebook.com/ArdaCocukCerrahisiSayfasi
https://twitter.com/drserdararda
https://tr.linkedin.com/in/isarda

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder